Stress är från början en naturlig reaktion som har hjälpt människan att överleva och klara sig igenom tuffa perioder. Men, för att stressen inte ska bli ohälsosam måste man få tid att återhämta sig och komma ner i varv. Om du går långa perioder utan att slappna av kan många olika funktioner i kroppen påverkas negativt. Det gäller även hörseln. Här kan du läsa mer om nedsatt hörsel vid stress och hur din hörsel påverkas av långvarig stress.
Vad innebär nedsatt hörsel vid stress?
Nedsatt hörsel vid stress är när du gradvis eller plötsligt upplever en försämring av hörseln på ett eller båda öronen i samband med stress. Nedsatt hörsel vid stress kan ge uttryck i flera olika former. I vissa fall försvinner hörsel helt och hållet. I andra fall kan du uppleva att du hör ljud som genom ett dämpande filter. Du kan även uppleva att hörseln påverkas genom att du exempelvis hör ett tjut eller får lock för öronen i stressade situationer.
Hörselnedsättning vid stress kan påverka din livskvalitet på flera sätt. Det kan bland annat göra det svårare att kommunicera, delta i sociala aktiviteter, utföra arbete, delta i studier, njuta av musik och koppla av. Det är därför viktigt att förstå både på vilket sätt din hörsel påverkas av stress samt hur du kan hantera långvarigt stressfulla situationer.
Varför kan man få nedsatt hörsel vid stress?
Stress är en naturlig reaktion i kroppen som har hjälpt människan att överleva hot och faror genom tiden. Det gör exempelvis att vi blir alerta och får extra energi i situationer som kräver vår fulla uppmärksamhet. Både hjärnan och kroppen reagerar när du blir stressad, oavsett om situationen påverkar dig fysiskt eller psykiskt. Anledningen till att man kan känna stress varierar och beror på en mängd faktorer, bland annat en för hög arbetsbelastning, ekonomiska svårigheter, fysisk skada eller ett trauma. I vissa fall kan stress ha negativa följder. Det gäller främst under långvarig stress då man inte får tid till återhämtning och vila.
Nedsatt hörsel vid stress kan bero på flera saker. En anledning kan exempelvis vara att kroppen frigör hormoner som adrenalin och kortisol vid hotfulla och farliga situationer. Dessa hormoner gör bland annat att blodkärlen drar ihop sig, blodtrycket stiger och musklerna spänns.
Om du under en längre period befinner dig i detta tillstånd kan blodflödet till innerörat minska och blodkärlen runt och i örat skadas. Det kan i sin tur leda till mer eller mindre permanent nedsatt hörsel som en följd av syrebrist eller skada på hörselcellerna.
Om du under en längre period befinner dig i detta tillstånd kan blodflödet till innerörat minska och blodkärlen runt och i örat skadas. Det kan i sin tur leda till mer eller mindre permanent nedsatt hörsel som en följd av syrebrist eller skada på hörselcellerna.
Brummande, tjutande eller lock för örat vid stress
Det är vanligt att stresspåslag kan påverka hörseln på flera olika sätt. En del upplever exempelvis att de hör tjut eller sus samt brummande, pulserande eller fladdrande ljud i örat i samband med stress. Många känner också att de får lock eller tryck för öronen när de har utsatts för stress.
Detta kan bero på flera anledningar. Om du exempelvis är spänd i axlar och nacke under långa perioder kan det påverka musklerna och nerverna kring och i öronen. Långvarigt tryck på nerverna och sämre blodtillförsel kan göra att du känner att du får lock eller tryck över öronen. Hjärnan kan även ha svårt att tolka alla ljudsignaler rätt när du är stressad vilket kan resultera i att du hör tjut eller brummande ljud.
Stress kan leda till nedsatt hörsel som i sin tur kan bidra till ökad stress
Nedsatt hörsel vid stress kan ibland göra att man hamnar i en ond cirkel. Långvarig och ohälsosam stress kan leda till nedsatt hörsel, som i sin tur kan leda till mer stress. En del kan exempelvis känna att det är svårare att kommunicera och interagera socialt i vardagen, i skolan eller på jobbet. Andra hörselrelaterade problem som blir tydligare vid stress kan även påverka din koncentrationsförmåga och motivation. Som en effekt av att vardagen upplevs som svårare, kan kroppen ibland reagera med än mer stress.
För att undvika att hamna i en ond cirkel har vi tagit fram några tips på hur du kan hantera nedsatt hörsel vid stress. Det viktigaste är att du undersöker din nedsatta hörsel och hittar sätt som hjälper dig att minska besvären. Kom ihåg att stress är väldigt individuellt. Det är därför alltid viktigt att du hittar vad som passar just dig och din livssituation. Ta gärna hjälp av vården samt vänner och familj om du har möjlighet.
Tips på hur du hanterar nedsatt hörsel vid stress
- Undersök och lär dig mer om din nedsatta hörsel. Det är viktigt att du undersöker och förstår vad ditt hörselbortfall beror på. I vissa fall kan du behöva hjälpmedel eller en hörapparat som underlättar för dig.
- Undvik höga ljud som kan vara påfrestande för din hörsel. Dina öron kan behöva vila från höga ljud och bullriga miljöer för att kunna återhämta sig ordentligt. Använd ljuddämpande öronproppar eller individanpassade hörselskydd som skyddar dina öron. Det kan även vara skönt för din sinnesro att slippa oväsen, vilket kan reducera stressreaktioner.
- Skapa förståelse för vad som gör dig stressad. Att förstå vad som gör dig stressad kan hjälpa dig att hitta lösningar på problemet. Är din stress relaterad till jobbet, en påfrestande livssituation eller något annat?
- Ta pauser i vardagen. Försök att ta små pauser i vardagen. Du kan exempelvis försöka ta några korta pauser på jobbet genom att hitta ett lugnt hörn och fokusera på att ta långa och djupa andetag i en minut.
- Prova dig fram för att hitta vad som gör just dig avslappnad. Stress är som sagt väldigt individuellt, vilket även avslappning är. Testa gärna olika saker för att se vad som fungerar bäst för dig. Det kan exempelvis vara träning, kvalitetstid med nära och kära, mindfulnessövningar, egentid, skogspromenader eller en hobby där du får koppla bort annat i vardagen.
- Prioritera sömn och vila. Att få tillräckligt med sömn och vila är viktigt för att både kropp och sinne ska få återhämta sig ordentligt.
Hör i Stockholm hjälper dig med hörselrelaterade problem
På Hör jobbar erfarna och legitimerade audionomer med lång erfarenhet av hörselproblematik och effektiva hjälpmedel. Vi jobbar på uppdrag av Region Stockholm och följer deras regler och riktlinjer. Eftersom vi är leverantörsoberoende kan vi även arbeta med de senaste och bästa produkterna på marknaden. På så vis kan vi alltid erbjuda den bästa lösningen för just dig och dina behov.
Här kan du boka tid för en hörselundersökning.